Home Arsiv Baştan Başa (Film Gösterimi)

Baştan Başa (Film Gösterimi)

Rez: 0 505 9680733

  • Yönetmen: Aylin Kuryel, Fırat Yücel
  • TÜRKİYE / 2019 / DCP / Renkli / 57’ / Türkçe, İbranice, İngilizce;
  • İngilizce altyazılı
  • Görüntü Yönetmeni: Raşel Meseri, Aylin Kuryel, Fırat Yücel
  • Kurgucu: Fırat Yücel, Aylin Kuryel
  • Özgün Müzik: Fırat Yücel
  • Oyuncular: Coya Daniel, Sima Meseri Badash
  • Yapımcı: Aylin Kuryel, Fırat Yücel
  • Ortak Yapımcı: Özgür Doğan, Enis Köstepen
  • Dünya Hakları: Aylin Kuryel

Müslümanlıkta olduğu gibi Yahudilikte de baş örtme vardır. Başını örten Yahudilerin bir kısmı
başörtüsü değil peruk kullanır. Coya ile Sima, Ramat Gan’da yaşayan ve “saç işi”yle uğraşan
Türkiyeli-İsrailli kız kardeşlerdir. Türkiye’nin bir köyünde kaliteli saç olduğunu
öğrendiklerinde girmişlerdir bu işe. Türkiye’deki saç tüccarlarından satın aldıkları saçları Tel
Aviv, Ramat Gan, Bnei Brak gibi şehirlerdeki perukçulara satarlar. Baştan Başa, işte
Anadolu’dan getirilen bu saçların Ortodoks Yahudi kadınların başındaki pahalı peruklara
dönüşmesini anlatıyor. Saçın bir dinden diğerine aktarılıp metalaştığı, geçim ve güzellik
kaynağı olduğu, bazen haram bazen kaşer görüldüğü ama onu özenle uzatan sahibine pek bir
şey kazandırmadığı bir garip yolculuk…

Heads and Tails chronicles the curious hair trade between Turkey and Israel. Two Turkish-
Israeli women, Coya and Sima, get the tails of hair from male hair traders from Turkey and
sell them to wig makers in Tel Aviv, Ramat Gan and Bnei Brak. Orthodox Jewish women
cover their heads with the wigs made of the hair once belonged to women from Anatolia. In
this journey, the hair is turned into a commodity, a means of living and source of beauty,
becomes kosher, yet doesn’t pay much to its owner, the one who carefully grows the hair.

YÖNETMEN BİLGİLERİ:
AYLİN KURYEL
Aylin Kuryel Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisansını tamamladı. Yüksek lisans ve
doktorasını Amsterdam Üniversitesi Kültürel Analiz programında yaptı. Amsterdam

Üniversitesinde akademisyen olarak çalışıyor. Tabu (2009), Image Acts (2015), Askerlik Rüyası
(2014) ve Hoşgeldin Lenin (2016) tamamladığı belgeseller arasındadır.
Aylin Kuryel has a PhD degree from Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) at the University
of Amsterdam. Currently, she is based in Amsterdam teaching at the University of Amsterdam.
Among her films are Taboo (2008, Third Prize in !f İstanbul Film Festival), Ayşegül in Rebellion (2011,
Third Movie Award in Hrant Dink Foundation) and Welcome Lenin (2016, Special Jury Award at
Documentarist Film Festival).

Filmography
2016 Hoşgeldin Lenin / Welcome Lenin, Ortak Yönetmen / Co-director, (Documentarist Festival
Special Jury Award)
2014 Image Acts, Yönetmen / Director
2014 Askerlik Rüyası / Dreams of Military Service, , Yönetmen / Director
2011 Saç Boyama: 45 Dakika / Hair Dyeing: 45 Minutes, Yönetmen / Director
2010 Aysegul İsyanda / Aysegul in Rebellion, Ortak Yönetmen / Co-director
2009 Tabu / Taboo, Ortak Yönetmen / Co-director


FIRAT YÜCEL
Sinema yazarı ve sinemacı Fırat Yücel, Boğaziçi Üniversitesinde Sosyoloji okurken arkadaşlarıyla
birlikte kurduğu Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Kapalı Gişe
(2016) belgeselinin yönetmenlerinden olan Yücel, Hoşgeldin Lenin (2016) ve Özgürleşen Seyirci:
Emek Sineması Mücadelesi (2016) belgesellerinin ortak kurgucusudur.
Fırat Yucel is a film critic and a filmmaker. He co-founded Altyazı Monthly Cinema Magazine in 2001,
and worked as the magazine’s editor in chief since then. He co-directed Kapalı Gişe (Only
Blockbusters Left Alive, 2016), worked as the co-editor of the documentaries Welcome Lenin in 2015
and Audience Emancipated: The Struggle for the Emek Movie Theater in 2016.

Filmography
2016 Kapalı Gişe: Kapalı Gişe: Türkiye'de Tekelleşen Film Dağıtımı / Only Blockbusters Left Alive:
Monopolizing Film Distribution In Turkey, Ortak Yönetmen / Co-director
2016 Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi / Audience Emancipated: The Struggle for the
Emek Movie Theater, on behalf of Emek Bizim Istanbul Bizim / Emek Bizim İstanbul Bizim adına

Tarih

15 Mar 2020

Zaman

16:00 - 17:00
Kategori

Comments are closed.